menu

Защо кървящите венци рано или късно могат да доведат до загуба на зъби

Защо кървящите венци рано или късно могат да доведат до загуба на зъби

Какво е пародонтит?
Пародонтитът (или пародонтоза) е бактериална инфекция на специализираните тъкани, лигаментите (връзките) и костната тъкан, които обграждат и поддържат зъбите ви, познати още като периодонциум.

Пародонтитът е една от най-сериозните форми на заболяване на венеца. Ако веднъж развиете пародонтит, той е необратим и може да доведе до загуба на зъби. Нуждае се от дентално лечение.

Какво причинява пародонтит?
Пародонтитът може да се появи, когато кървящите венци и гингивитът не се лекуват. Причинява се от натрупване на бактериална плака над и под линията на венеца (зоната, където венецът и зъбът се срещат). Това може да доведе до необратимо увреждане на костта и тъканта, които поддържат зъбите ви.

Увреждането на тъканта може да доведе до отделяне на зъбите от венеца, създавайки малки пространства (или „джобове“), в които се натрупва още плака и се появят инфекции. Ако не се лекува, това в крайна сметка може да доведе до разклащане и падане на зъбите или да се наложи те да бъдат отстранени от стоматолог.

Не пренебрегвайте предупредителните сигнали
Пародонтитът е последната спирка от пътуването при заболяване на венците. За разлика от гингивита, той е необратим и често има сериозни и дългосрочни последствия върху начина, по който вашите зъбите и венци изглеждат или ги усещате.

Плюенето на кръв при четкане или почистване с конец, лошият дъх и червените и подути венци са начални признаци за заболяване на венците. Затова не ги пренебрегвайте! Ако усещате някои от тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с вашия дентален лекар. Той може да ви посъветва за най-подходящия курс на лечение, преди проблемът да стане твърде сериозен.

Можете да намалите риска от заболяване на венците като поддържате добър режим на устна хигиена. Той включва: двукратно миене на ден с паста за зъби като parodontax® Флуорид, почистване с конец или използване на интерденталана четка ежедневно, както и редовни стоматологични профилактични прегледи.