menu

Каква е причината за възпалените венци?

Каква е причината за възпалените венци?

Докато здравите венци са розови и твърди, възпалените венци обикновено са червени и подпухнали. Възпалените венци (познати още като „подути венци“) често са един от началните симптоми за заболяване на венците, така че е важно да говорите с вашия дентален лекар възможно най-бързо, защото проблемът може да се задълбочи.

Най-честата причина за възпалени венци е бактериалната плака, която постоянно се натрупва по, около и между зъбите ви. Обикновено тя се развива, когато хранителни частици, съдържащи въглехидрати (като захари и нишестета), са оставени да се задържат в устата ви.

Ако бактериалната плака не бъде премахната (обикновено чрез четкане), тя може да причини възпалени венци около зъбите. Това възпаление може в крайна сметка да се задълбочи и обхване тъканите, които държат зъба, или дори да доведе до по-сериозни проблеми като пародонтит.

Съществуват и други причини за възпалените венци, така че е важно да се консултирате с вашия зъболекар, ако имате някакви притеснения.

Лечение на възпалените/подути венци
Освен консултации с вашия дентален лекар, както и редовни профилактични прегледи, има още няколко начина да премахнете бактериалната плака и по този начин да спомогнете лечението на възпалените венци.

1. Мийте зъбите си с паста за зъби parodontax®Флуорид, която е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в премахването на натрупаната плака по линията на венеца (зоната, където венеца и зъба се срещат), помагайки да запазите венците здрави и зъбите силни.

2. Използвайте електрическа или ръчна четка за зъби с меки кръгли влакна и малка глава, обръщайки специално внимание на зоната, където венците и зъбите се срещат, позната още като линията на венеца.

3. Почиствайте с конец или използвайте интердентални четки, които могат да помогнат за премахването на бактериалната плака в труднодостъпните места, като например пространството между зъбите.

4. Използвайте вода за уста като Ежедневната вода за уста parodontax®, която е създадена да осигурява ежедневна защита на венците.