menu

Какво е гингивит?

Какво е гингивит?

Гингивит е медицинският термин за възпаление на гингивата (венците). Това е умерена форма на заболяване на венците и обикновено причинява зачервяване, подуване и кървене на венечната тъкан, особено когато четкате зъбите си, почиствате ги с конец или отхапвате нещо твърдо като ябълка.

Гингивитът е лечим в неговите ранни фази, така че е важно да се консултирате с вашия лекар по дентална медицина и да разберете повече за вашите симптоми преди те да се развият в други проблеми.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ГИНГИВИТ?
Основната причина за гингивита е натрупването на плака - слой от бактерии, която постоянно се натрупва около, по и между зъбите, обикновено в труднодостъпни места. Тези бактерии дразнят венеца и могат да причинят възпаление.

В допълнение, малки пространства (или „джобове“) се отварят между венците и зъбите ви. Ако не се лекуват, тези джобове могат да се задълбочат и да прераснат в по-сериозни проблеми като чувствителни зъби или пародонтит.

Венците на пушачите са по-податливи на инфекция, тъй като пушенето и употребата на тютюн намалява притока на кръв и хранителни вещества към тъканите на венеца.

ЛЕЧЕНИЕ НА ГИНГИВИТ
Ако се действа бързо, гингивитът може лесно да бъде излекуван от лекаря ви по дентална медицина.

Въпреки това, вие също можете да полагате ежедневни грижи за намаляване риска от гингивит, като поддържате добро орално здраве. Това включва двукратното миене на ден на зъбите ви по две минути с паста за зъби като parodontax®с Флуорид. Тя помага за спирането и предотвратяването на кървящите венци и е 4 пъти по-ефективна от обикновена паста за зъби в отстраняването на натрупана бактериална плака по линията на венеца (зоната, където венеца и зъба се срещат), помагайки да запазите венците здрави и зъбите силни.

Други прости съвети включват:

1. Използвайте електрическа или ръчна четка за зъби с меки кръгли влакна и малка глава, и не забравяйте да почиствате около линията на венеца си.

2. Използвайте конец или интердентални четки, за да премахнете плаката в труднодостъпните места, като например пространството между зъбите.

3. Използвайте вода за уста като Ежедневна вода за уста parodontax®, която осигурява ежедневна защита на венците.

4. Посещавайте вашия лекар по дентална медицина редовно, тъй като той може да забележи проблеми с венците ви преди появата на някакви симптоми на гингивит.